April 22,2008 Disaster Recovery Contractors Association
R. David Paulison

Administrator

Federal Emergency Management Agency

Department of Homeland Security

500 C Street, SW

Washington, DC 20472

Dear Chief Paulison:

I am writing on behalf of the Disaster Recovery Contractors Association and our membership to
request clarification of a Federal Emergency Management Agency (FEMA) regulation which
may impact upon State and local governments, and the private sector businesses they often
depend upon to clean up and restore their cities after a disaster.

The regulation we would like clarified, 44 CFR §13.36 (b)(5), reads as follows:

“To foster greater economy and efficiency, grantees and subgrantees are encouraged to enter
into State and local intergovernmental agreements for procurement or use of common goods and
services.”

First, we would like to commend FEMA for encouraging procedures to promote economy and
efficiency in disasters, which can hasten a community's recovery while protecting the taxpayers
from wasteful spending. When victims and communities can recover from a disaster quicker due
to economies and efficiencies encouraged by the regulations and policies, the government is
fulfilling its proper role of helping victims while protecting taxpayer funds.

We would also like to note that the language of the regulation does not seem to place undue
restrictions on when state and local governments can take advantage of procurement or use of
common goods and services, which is how the economies and efficiencies are gained.
Obviously, the hope is that state and local governments agree to the procurement and use of
common goods and services prior to a disaster. However, it appears the regulation does not
foreclose such opportunities after a disaster strikes when such efficiencies may be much more
critical, particularly when health and safety or even life-threatening situations require an
immediate response. The policy rightfully allows procurement of common goods and services
during both pre-event and post-disaster situations.

Further, we would point out that the regulation does not place unwarranted restrictions on how
states or local governments procure or use common goods and services beyond an agreement. In
other words, the regulation does not dictate the sequence in which the procurement or use is
accomplished; it allows for governments to utilize already procured contracts for common goods
and services from other jurisdictions. We would submit that the required agreement between the
governmenis has been satisfied by individual states which have considered the use of piggyback
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contracts and have duly enacted laws governing their implementation between governmental
units.

Qur specific question regarding the regulation relates to "piggyback contracts.” As you know,
piggyback contracts are allowable by law in many states and are not specifically forbidden by
Federal law or FEMA regulation.'! FEMA's recent guidance on this issue is contradictory. In
Public Assistance (PA) Guide 322, June 2007, FEMA states that a piggyback contract is, "a
concept of expanding a previously awarded contract” and that this type of contract is not
e:ligible.2 However, in the PA Debris Management Guide, FEMA 325, July 2007, it says FEMA
"does not favor "piggyback contracts,” and that they are, "an opfion to be avoided" (emphasis
added).” In fact, FEMA PA Debris Management Guide, FEMA 325 includes a section on
prohibited contracts which does not mention piggyback contracts, giving further evidence that
these contracts are eligible and allowed.* The two guidance documents also differ on whether a
piggyback contract satisfies the competitive procurement requirements of 44 CFR §13.36.

If piggyback contracts were an expansion of a previously awarded contract, our membership
would agree it does not meet the requirements of 44 CFR §13.36. The incorrect definition of
piggyback contracts and the inconsistent guidance may explain the bias against this type of
contracting in the PA program policy and the determination that these contracts are ineligible
despite the direct conflict with 44 CFR §13.36.

A piggyback contract is a legal contract, if allowed by state and local law, in which one
jurisdiction or purchasing entity utilizes the contract of another jurisdiction with the exact same
terms, prices and contract requirements. This is not an expansion of a previously awarded
contract as suggested by the guidance. In fact, FEMA has utilized this contracting tool with
other Federal agencies for its own procurements.

It appears from a plain reading of 44 CFR §13.36 (b)(5) that piggyback contracts are allowed.
The regulation, while encouraging the procurement and use of common goods and services, does
not prohibit piggyback contracts. One could reason that if FEMA intended to clearly rule out the
use of this procurement method, it would have been specifically included in this regulation, since
many states and the Federal government already use piggyback contracts. The regulation does
not mandate the sequence of procurement or how the procurement must be structured. The
emphasis of the regulation, it appears, is centered on common goods and services, rather than the
specific procurement method employed. Since piggyback contracts procure common goods and
services, it appears this procurement method falls within the meaning of 44 CRF §13.36 (b)(5).

! According to the National Association of State Procurement Officials, as of 2003, 42 states allowed cooperative
purchasing (piggyback contracts are one type of cooperative purchase agreements) among local governments and
30 states allow cooperative purchasing with the Federal government. National Association of State Procurement
Officials, Strength in Numbers: An Infroduction to Cooperative Procurements, February 2006, at
hitp://www.naspo.org/cooperative/Cooperative%20Purchasing%620Introduction.pdf.

2 FEMA Public Assistance Guide, FEMA 322, June 2007, at 52. Significantly, the FEMA Applicant Handbook,
FEMA 323, September 1999, does not address piggyback contracts.

z FEMA Public Assistance Debris Management Guide, FEMA 323, July 2007, at 19.

Ibid at 19.
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We would respectfully request FEMA's comment on the use of piggyback contracts in relation to
this regulation and change FEMA PA Guide 322 to reflect the intent of 44 CFR and continue to
encourage governments to procure goods and services through intergovernmental agreements.
This form of contracting is used by State, regional governmental entities, counties and local
governments everyday to ensure their effectiveness as public officials. FEMA’s needs to clarify
the discrepancies in the guidance for the good of the local governments that use them on a daily
basis.

Finally, we would like to draw your attention to the fact that our members are reporting that
FEMA personnel in state and local workshops are calling piggyback contracts illegal. We
believe this is a mischaracterization of a piggyback contract and it is unnecessarily causing
confusion and fear among state and local officials, particularly when their state law allows such
procurements. We hope this issue could be resolved so FEMA, state and local government
officials can concentrate on the important coordination issues they need to consider going into
hurricane season.

Thank you for your attention to this matter on behalf of our membership and the hundreds of
private sector companies that work side by side with governments to help their community’s
recovery. Please feel free to contact me at (202) 629-0332 extension 706 if you would like any
further information.

Sincerely,

‘L 2.90g

Daniel A. Craig
President
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